är en grupp som redan på 60-talet spelade free-form jazz inspirerad av Cecil Taylor och Ornette Coleman. Som Sveriges representant vid den världsberömda festivalen i Montreaux 1967, vann man andra pris i EBU:s internationella orkestertävling. Nu har gruppen tagit nya tag in i 2000-talet, med samma öppna expressiva grundkoncept, i djärva nytolkningar av originalkompositioner från freejazzens guldålder. Med en över tiden fördjupad insikt i musikens materia, bjuder gruppen idag på en spännande resa, sjudande av rytmisk vitalitet och melodisk fantasi.


Foto: Rolf Ohlson

Kjell Jansson, bas, är ett nytillskott till gruppen, som för övrigt består av originalmedlemmarna Gilbert Holmström, Pider Åvall och Anders Söderling.

1967 gjorde kvartetten en inspelning på Gröna Lund i Stockholm, då med Sven Hessle på bas, som finns utgiven på CD:n "Live in Sweden 1967" (Gilmont Music 1996).

Gilbert Holmström, tenorsaxofon. Ständigt på barrikaderna och med ett förflutet i olika konstellationer som Mount Everest (vinnare av Jazz i Sverige 1979), Mount Everest Trio ( utgiven på CD år 2000 av Atavistic Records), Gilbert Holmströms kvintett och Isobop, med vilken grupp han bl.a. turnerade med Lee Konitz. Har givit ut ett stort antal LP och CD och även spelat med musiker som Dexter Gordon, Sonny Stitt, Brian Trentham, Don Cherry, Archie Shepp och John Tchicai. Skriver och arrangerar det mesta av gruppens musik.

Pider Åvall, trombon. Som avantgardemusiker med rötter i den traditionella jazzen, kan han sägas vara en europeisk motsvarighet till den amerikanske trombonisten Roswell Rudd, känd för sitt samarbete med Archie Shepp.

Anders Söderling, trummor, medverkade redan på 60-talet i Gilbert Holmströms kvintett som gav ut Lp:n " Utan Misstankar" på bolaget Megafon 1965. Spelar idag i flera lokala free-form grupper. Har ett förflutet med bl.a. Åke Johanssons Trio och med det egna bandet Etwas Anders.

Kjell Jansson, kontrabas. Är aktiv både som ledare och kompositör i Kjell Jansson Quartet med flera framgångsrika CD-utgivningar under senare år. Har tidigare spelat med bl. a. Opposite Corner, Mount Everest Trio och Åke Johanssons Trio, som turnerade med James Moody och Chet Baker. Samarbetet med den senare finns dokumenterat på Lp:n "Live In Sweden", Dragon (1983).


Foto: Emelie Lager

The Mandelbrot Set (Mandelbrotmängden) är en fraktal, ett komplext mönster som uppstår ur matematisk ordning och enkelhet. Mönstret innehåller oändlig skönhet och spännande mångfald "Se det som en bild av mötet mellan ordning och kaos: Ordningen skapar mönster, kaos, mångfald. Enbart ordning är enformigt, enbart kaos är förvirring. I övergångszonen mellan dem befruktas världen och blommar upp. I Mandelbrotmängden sker mötet vid en matematiskt knivskarp gräns, med fullkomligt förbluffande resultat".

Läs mer om Benoît Mandelbrot och Mandelbrotmängden på
http://home.swipnet.se/~w-69487/mandel.html

Pressbilder
Recensioner