Fridens liljer arbetar mot ett sound hemmahörande i 30-40-talets hotjazz. Ambitionen är att linda in den svenska fäbodtrallens vemod i lätt cigarettrök från underjordiska klubbar. Varje medlems musikaliska referenser får flöda fritt och texterna, som ofta är skrivna i balladform, vandrar fritt mellan buskis och bråddjups allvar.


Foto: Martin Olsson

Fridens liljer har en stor, skön repertoar. Nyskapande och återblickande, med eget material och andras låtar väl förvaltade i god vistradition. Sångaren, estradören och poeten Gunnar Källström (SKAP-stipendiat 2005) leder bandet och står själv för många av visorna, ofta med humoristiska texter, som gärna lutar åt gammal underbar swing i gitarrstjärnan Django Reinhardts (Franska Hotkvintetten) anda. Men det blir mycket annat också, hämtat från den svenska trubadurhistorien där Evert Taube, Skånska-Lasse och Povel Ramel självklart har sina givna platser.

Gunnar Källström och Fridens liljer tog med förra plattan Krumsprång! ett rejält avstamp i glädjen över att finnas till. De existentiella spörsmål som ställdes den gången härleddes främst till arbete, vardag, humanitära värden och kärlek förstås! Nu grubblas det igen!!!

Idén till
Prästens kråka föddes en höstdag av misstag. I brist på fantasi blev arbetsnamnet en av landets mest brukade dansvisor. Emellertid djupnade perspektiven under resans gång. Prästen och kråkan tar sig olika vägar och skepnader genom hela albumet. Välkommen att ta del av denna sekulariserade brottningskamp här och nu!Lite om Gunnar och bandmedlemmarna
Gunnar Källström är en lång rödskäggig smålänning som sakta börjar rota sig i Göteborg. Han har skrivit visor sedan barnsben, givit ut en diktsamling (Utbildningar och Kurser, Artemis 1998), medverkat och varit motor i projektet Visträsket som resulterade i tre CD, är nu inne på sin tredje platta med Fridens liljer, spelar gitarr och gnolar i orkestrar som Idiotteatern och Bastukvintetten, fuskar som skådespelare bl.a. i 2005-års adventskalender, kommissarie Winter (SVT) och på Teater Panjal. Debutskivan premierades med SKAPs stipendium!

Livet Nord växte upp i Gröna vågens anda av kollektiv och gemenskap. Kanske är det därför hon spelar fiol i hundra olika band! New tango orquesta, Kultiration, Lucas Stark och Bruksorkestern m.m. m.m. Zigenarsving, busktjo eller fisförnäm timbre, det är bara att välja!

Dan Viktor är en steppande vispoet från Västmanland med flera fantastiska skivor bakom sig, (senast den kritikerrosade Dan Andersson sjunger Dan Andersson) och ännu fler framför sig. Stompar i det här bandet frejdigt på gitarr och förgyller luften med röd sång och blå munspelstoner.

Martin Olsson, funkbasist som handfast tvingats lära sig spela Djangogitarr. Uppvuxen på hästjazz och Orustdragspel vilket allt som oftast skiner igenom!

Clas Engwall, gammal jazzräv med kontrabas som huvudvapen. Håller också gärna till i visans breddgrader med bl a Maria Stoltz.

Johan Håkansson är Blekinges svar på Klabbarparn. Med sin skäggiga bondhumor har han fått trumman att sjunga hos såväl Dan Viktor som Totta Näslund.

Markus Ahlberg är en ung lovande trombonist som inte alltför sällan irrar bort sig till Karibien och New Orleans!

Medverkar på plattan gör även:
Petter Ericsson:
Kontrabas på Barn i Finland
Jonathan Larsson: Dragspel på En kråka flög
David Sperling Bolander: Bandoneon på Barn i Finland
Martin Blomberg: Trummor på Barn i Finland
Ingrid Andersson: Cello på Svens adjö
Mattias Löfstedt: Elgitarr på Visa från diket
Karl Wassholm: Piano på Väntvals i g-moll


Foto: Michael Thorén

Om Krumsprång!:
Det går en evigt gnällande/livsbejakande ton mellan stengärdsgårdarna i Småland och storstadens bultande puls. Det finns ett spirande hopp på bakgatorna, i fabrikerna, på spårvagnarna, i tvättstugorna och bland folk som tröttnat på orättvisor. Det finns en osjälvisk glädje som plötsligt dyker upp helt oannonserat. Den tonen, det hoppet och den glädjen har jag och mina Fridens liljer gått och lurat på till denna platta. Vi sticker inte under stol med att vi rusat runt i Allan Edwalls träskor, lånat svarta kavajer av Ferlin, suttit i rökrummet med Cornelis och som vanligt blivit utlurade mitt i natten av Django Reinhardt! Håll tillgodo, här är den nu, tredje plattan som blev ett Krumsprång på ont och gott!

Bästa hälsningar,
Gunnar Källström och Fridens liljer

Krumsprång! medverkar Petter Ericsson som kontrabasist och följande gästmusiker: Camilla Åström: dragspel, Daniel Wejdin: kontrabas, Martin Blomberg: trummor & dobro, Jonathan Larsson: dragspel, Martin Nurmi: flöjt, Peter Gran: gitarr, Ola Henricsson: gitarr, Love Tholin: elgitarr samt Niklas Ohlson: kör.

Text och musik är skriven av
Gunnar Källström på samtliga låtar på Krumsprång! förutom text på Rättegången som är skriven av Henrik Wallgren, samt musik på Haderittanda som är trad.

Pressbilder
Recensioner