Claes Pihl är född och uppvuxen i Borås i ett hem där visor hörde till vardagsmaten. Han började tidigt spela gitarr och skriva låtar. Rockbandet Afton i Skogen gjorde mest oväsen av sig, men gav tillfälle att öva låtskrivandet. Somrarna tillbringade Claes i Falkenberg där den årliga visfestivalen blev en viktig inspirationskälla.


Foto: Stefan Larsson

För snart femton år sedan flyttade Claes till Göteborg för att studera. På studentfesterna fick han en naturlig scen för sina visor, men han sökte sig framförallt till den etablerade vismiljön kring Kustens Hus i Majorna.
   Efter avslutad ingenjörsutbildning arbetade Claes ett halvår som programmerare innan han sa upp sig och sökte in på vislinjen i Kungälv. Sedan dess har Claes arbetat deltid som ingenjör och samtidigt ägnat sig åt sin musik.
   Våren 2000 kom Claes första skiva "Jag skulle ha lyssnat på kvällsekot" ut på bolaget Last Buzz, och fick mestadels fina recensioner. Skivan blev spelad i radio, och   bland de låtar som snurrade mest kan nämnas Extrapris, Vi åker buss och Jag tror på strutsen.
   De senaste åren har Claes bland annat medverkat på Falkenbergs, Skulebergets och Helsingborgs visfestivaler. Därutöver har det blivit spelningar, både ensam och med band, på diverse scener runt om i landet. Härom året anlitades han av Rikskonserter för att åka runt och sjunga och berätta om visan för elever på lågstadiet.
   I sitt låtskrivande kombinerar Claes omsorgen om ett gott hantverk med lekfullhet och experimentlusta. Musikaliskt rör han sig mellan genrer som rock, folkmusik, jazz och mer traditionell visa.
   Claes har samarbetet med en rad begåvade musiker. Bland dem kan nämnas jazzmusiker som saxofonisten Gilbert Holmström, pianisten Fredrik Åkerblom och basisten Clas Engwall samt rockmusiker som gitarristerna Martin Gabriel och Mattias IA Eklundh och trummissen Abbe Abrahamsson.
   Med nya plattan "Hopptorn" tar Claes ett rejält steg framåt - ut från trampolinen. Det handlar, som Claes sjunger i titelspåret, om att falla fritt och klättra på en gång.


Recensioner