I slutet av 1900-talet träffade jag Sten Löfman på Konstmuséet i Göteborg. Han satt i publiken och jag stod på scenen. Samtalet i pausen mynnade ut i ett förslag om att vi skulle träffas och spela. En kvartett formades så småningom med Clas Engwall och Gunnar Petersson. Gunnar hade "vickat" i min 80-talskvintett och vi hade också talat om att återuppta ett samarbete. Clas och Gunnar spelade redan tillsammans i andra sammanhang och Sten var också en gammal spelkamrat. Vår grupp kom att heta ”Jazz and Art” eftersom vi på scenen ibland mixar poesi, visor och livemåleri. Jazzen går som en blå rök genom det hela, ”svänget” är oerhört viktigt men skönheten får också plats. Musikens karaktär formas av det faktum att vi är lite till åren. Således får både jazzklassiker och eget material samsas om utrymmet. - Bengt Andersson i Råssbyn


Foto: Göran Gustafsson

Sten Löfman
(piano) är en av de musiker som redan i början av 60-talet vidgade jazzens gränser genom free-formjazz, musikalisk teater, happenings, improviserad musik/lyrik och samarbeten med dansare, skådespelare och poeter. Sten har mest lett egna improvisationsgrupper men också medverkat i Göteborgs jazzkvintett, Enar Jonssons sextett, Öyvind Eigards kvartett m. fl. Sten rör sig mycket fritt mellan olika musikstilar och har därför framträtt i de mest skiftande sammanhang. Han har t ex kompat den amerikanska bluessångerskan Barbara Dane, den sydafrikanska sångerskan Jennifer Ferguson, arbetat med skådespelare som Maria Hörnelius, Sonja Gube och Eva Löfman. Sten kom ut med sin första JAZZ-LP 1980 och gjorde nyligen en mycket uppskattad pianosoloskiva ”Glänta.” År 2000 startade Bengt och Sten en kvartett där både måleri, poesi och jazz blandas.

Bengt Andersson (Råssbyn munspel) målare och musikant (född för väldigt länge sedan i Majorna) bildade sin första musikgrupp på 70-talet. 1980 startade Bengt en kvintett med Ulf Bandgren, Raymond Karlsson, Per-Ola Gadd och Tommy Kotter (som kom med -82), turnerade runt hela landet och gjorde en lovordad LP, Vackert Väder. 1986 spelade Bengts kvintett på Skeppsholmsfestivalen, vilket innebar välförtjänt uppmärksamhet och många spelningar. Ny LP, Pictures 1985 och den första CD:n 1992 med Lars Andersson, Torbjörn Gulz, Pål Christensson och Göran Kroon. 2002 kom Bengt ut med en ny CD, The Painters dance inspelad på Glenn Miller i Stockholm som fick fantastiskt fina recensioner. Där spelar Torbjörn Gulz piano, Filip Augustsson bas och Sebastian Voegler trummor. Sedan 2000 har Bengt och Sten en kvartett, JAZZ and ART, som turnérar över landet med Jazz, livemåleri och poesi i en härlig blandning. Bengt Andersson gick bort 24 oktober 2008.

Clas Engwall (kontrabas) har många års erfarenhet som musiker
både nationellt och internationellt. Etablerade sig i Göteborg i slutet av 60-talet i bl a Göteborgs Musikkvartett och Enar Jonssons kvartett, där även Sten Löfman ingick. Lämnade Göteborg i mitten av 70-talet och hamnade så småningom inom region- musiken, Visby storband. Därefter storband i Linköping och frilansspelningar med många i den internationella eliten som Kenny Drew, Horace Parlan, Don Menza, Bob Wilber, Roland Hanna, Ernie Wilkins m fl. Efter en kortare period i Schweiz med den amerikanska sångerskan Jan Harrington åter till Göteborg 1989. Ingår numera även i grupperna Gugge Hedrenius Big Blues Band, Bopblicity och Bo Kenne Quartet.

Gunnar Pettersson (trummor) har i många år varit en av Sveriges mest etablerade trummissar och ”vispfenomen.” Gunnar har spelar i de mest varierade sammanhang, med Gilbert Holmström i Mount Everest, Tottas bluesband, Nordenturné med Ron Wood (Rolling Stones gitarrist) Gugge Hedrenius B B B och Bopblicity. Han har också arbetat med Gbg:s Stadsteater i 17 år, TV-programmet ”Go'Morron Sverige” i 8 år, otaliga andra TV-program och som gästartist i diverse Big Bands samt som kompmusiker till de flesta av våra kända svenska artister som Svante Turesson, Monica Borrfors, Viktoria Tolstoy, Eva-Britt Strandberg med flera.

Recensioner