Carl Michael Bellmans musik lever och upptäcks ständigt på nytt. Sedan många år har Bellmans visor vibrerat på Mats Lindbergs cellosträngar, och Leif Pedersens gitarr och stämband. Mats från Stockholm, numera bosatt i Göteborg, med klassisk skolning, och med pappa som dirigerar Bellmanskör. Leif som sedan flera år tillsammans med gitarren finslipat den svenska visan.


Foto: Michael Thorén

De tycker båda att det är viktigt att hålla Bellmantraditionen levande. De vill komma bort från ett högtravande sätt att framföra dessa fantastiska texter och musik, och i stället finna ett mer jordnära förhållningssätt. Bellmans kompositioner är grundbulten som fört den svenska visan vidare genom personer som Taube, Cornelis, Adolphson, Magnell och Sundström m. fl. Leif och Mats har spelat mycket live och har märkt att den yngre generationen som många gånger inte fått Bellman presenterad för sig, tar emot texterna och musiken med stor nyfikenhet och aptit.
     Efter några års spelande på estraderna är det nu dags att ge visorna en CD-chans. De jordnära arrangemangen har de gjort tillsammans. Man kan ana att det var så här Bellmans epistlar och sånger lät på någon av Gamla Stans 700 utskänkningsställen i slutet av 1700-talet. Gutår!

Leif ”Pedda” Pedersen
Han har studerat klassisk gitarr i 2 år på Helsjöns Folkhögskola 1983-85, gick  Vislinjen 1 år på Nordiska Folkhögskolan 1999-2000. Han har frilansat i 15 år som sångare och gitarrist i olika konstellationer bl.a. med Carl-Einar Häckner på skiva och föreställningar och sånggruppen KAL. Medverkat i gruppen Kalle Storm där han sjungit Arne i Boras sånger. Har genom åren kompat olika soloartister, bl.a. Ulrika Nätterdal, Lena Robèrt. Är medlem i trad.nu som spelar och sjunger Bohusländsk och Irländsk folkmusik, är också med i Bogside Band som spelar irländsk musik. Har haft uppdrag för Musik i Väst, Göteborgs stad och Smålands Musik och Teater. Har spelat på olika visfestivaler i Sverige och Finland, bl.a. Visfestivalen i Västervik och Hangö Visfestival. Är gitarrlärare på Nordiska Folkhögskolan, Kungälv.

Mats Lindberg
Utbildad på Musikhögskolan Göteborg 1986-1990 och har frilansat som musiker sedan dess. Har arbetat på Göteborgs Operan, GSO (Göteborgs Symfonikerna), Norrlandsoperan, Helsingborgs Symfoniorkester, Musik i Väst och Musik i Halland. Som teatermusiker på Lilla Teatern & Stadsteatern i Göteborg, som studiomusiker vid olika skivinspelningar (klassiskt och pop) och i Live-sammanhang med bl.a. Tommy Körberg, Robert Wells, Christer Sjögren och Lasse Berghagen. Utlandsturnéer med symfoniorkestrar och kammarmusik-ensembler. Trakterar även såg och spelar då på en äkta Sandviken-Stradivarius.


Foto: Michael Thorén


Pressbilder
Recensioner