Kjell Jansson Quartet firade hösten 2007 tioårsjubileum.
Kvartetten startade genom att Kjell fick ett stipendium från Laila och Charles Gavatins stiftelse för jazzmusik. I stipendiet ingick såväl pengar som en CD-inspelning. De hade sin första spelning hemma hos Gavatins hösten 1997 och i och med detta föddes Kjell Jansson Quartet. CD:n "Back From Where We Came" kom ut 1998 och efter den har de turnerat en hel del.
     
  Kvartettens nya CD: AD LIB ON NIPPON – a tribute to Duke Ellington.

Duke Ellington är som Mozart, Debussy, Stravinsky eller någon annan av de stora klassiska kompositörerna, han kommer att finnas kvar, att ständigt spelas. Under hela den moderna jazzens utveckling har han funnits med som både kompositör och pianist.




Foto: Michael Thorén
     
Kjell Jansson kvartett har hitintills spelat in sex CD:s med originalmusik, denna är en hyllning till Duke Ellington och hans musik.
   De har fokuserat på några sena kompositioner, sällan spelade, bland annat ett långt stycke som här spelas som en svit, "Ad Lib on Nippon" som också gett namn åt albumet. De har även tagit med några av hans finaste och mest välkända klassiker. Att de därtill är en kvartett, gör att musiken låter spännande och annorlunda än originalen. CDn spelades in "live" på Nefertiti jazzklubb i Göteborg den 14 november 2008.
   Den här musiken blir aldrig gammal, det är snarare så att man slås utav hur modern och nutida den är.

På CD nr fyra ”Endless” (2004) utökades kvartetten med sångerskan Annika Skoglund som Kjell samarbetat tidigare med i gruppen ”Opposite Corner.”
   Nu hade gruppen gjort fyra CD-skivor och Kjell ville prova något nytt. Han har under sina år som professionell musiker vid flera tillfällen arbetat med körer. Han har slagits av den vackra klangen och fick nu idén att försöka använda sig av sin musik ihop med kör. Kjell tog god tid på sig att göra körararrangemang och fick också god hjälp med textning av dirigenten Martin Bagge. Martin jobbar på Hvitfeldtska gymnasiet med dess kammarkör och den 30 april 2006 gjorde de en ”live” inspelning i Härlanda kyrka. Inspelningen kom ut på CD på hösten samma år, ”Kjell Jansson Quartet möter Hvitfeldtskas Kammarkör.”

Crossover, ER14
Sedan kom Kjells sjätte CD i eget namn. Man kan undra var kvartetten tog vägen? Jo då, den är med, och den är navet i hela produktionen. Men här finns också stråkar och en basklarinett och en ny trumslagare Göran Kroon.

"Jag har alltid beundrat den klang som stråkar ger, jag spelar ju också ett stråkinstrument. Likaledes är det med basklarinetten, en sån underbar ton. Att få arbeta med sådana ljud och musiker är mycket berikande för en gammal blueslirare som jag. Det öppnar också nya dörrar i mitt huvud och jag hoppas att kunna gå ytterligare ett steg framåt med liknande ensembler i framtiden."

KJELL JANSSON har i ett par decennier försett framför allt jazzgrupper i och kring Göteborg med ett svängigt, drivande, stadigt och – inte minst – musikantiskt basspel. Han har varit en rytmisk och harmonisk klippa i grupper som Mount Everest, Opposite Corner och Åke Johansson Trio. Han har med andra ord tillhört de främsta på sitt instrument i Sverige, både som kompmusiker och solist. Inte minst hans virtuosa stråksolon har glatt utländska stjärnor på Sverige-besök tillsammans med Åke Johansson Trio, exempelvis Chet Baker, James Moody och Toots Thielemans.
(Jan Bruer, Stockholm – 1998)

"
GILBERT HOLMSTRÖMS tenorsaxspel präglas inte bara av respekt för traditionen, utan också en tilltalande friskhet och buspojkaktig charm"
– Lennart Blomberg, Göteborgs-Posten.
   Gilbert började sin musikaliska bana som altsaxofonist i slutet på -50, talet. Vid den 1:a Montreux-festivalen -67 medverkade han med egen sextett. Han har sedan dess medverkat i en mängd grupper och inte minst lett egna band, t.ex. Gilbert Holmström kvintett, Mount Everest och Isobop som bl.a. turnerat med Lee Konitz. Kjell började spela med Mount Everest -71. De spelade -75 in plattan "Waves from Albert Ayler" som numera finns utgiven i Canada (U.M.S.).

TOMMY KOTTER "En pianistisk njutning att höra honom brodera på flygeln."
– Lennart Wikström, Strömstads Tidning.
"Tommy Kotter är den svenska jazzens enfant terrible, han gör litet som vill med tangenterna." – Stig Jonasson, Smålands-Posten.
   Tommy är sedan några är en av de mest anlitade pianisterna i Göteborg. Han släppte -02 en solo-piano C med egna kompositioner och improvisationer. Han spelar dessutom med Roland Keiser kvartett, Peter Jansson trio och Bohuslän Big Band, där han ackompanjerat artister som Georgie Fame, Maria Schneider, Jojje Wadenius, Svante Thuresson m.fl.

GÖRAN KROON är utbildad klassisk slagverkare. Har dom senaste femton åren dock spelat trummor och slagverk främst inom jazz och improvisationsmusik. Han är och har varit medlem i grupper som: Änglaspel och Bohuslän Big Band. i vilket det sistnämnda han är fast anställd. Han har spelat med utländska musiker som: Ray Andersson, Lew Sollof, Bob Mintzer, Kenny Wheeler, Severi Pyysalo, och Maria Schneider. Ex. på svenska dito är: Lars Jansson, Anders Jormin, Harald Svensson och Johannes Lundberg. Jobbar även som lärare på musikhögskolan i Göteborg.


Foto: Emelie Lager

ANNIKA SKOGLUND var under perioden 1980-1985 sångerska i jazzgruppen Opposite Corner där också Kjell ingick. Efter studier i Göteborg, Stockholm och London debuterade hon med Göteborgs Symfoniorkester. Sedan dess har Annika besökt många stora scener som La Fenice i Venedig, Carnegie Hall i New York samt framträtt på en mängd internationella festivaler och sjungit med dirigenter som Sixten Ehrling.

RUNE CARLSSON har gjort sig känd som en lyhörd och kreativ trumslagare. Han spelar och har spelat med en mängd amerikanska, europeiska och svenska solister, däribland hans egen favoritpianist, Bill Evans. Rune och Kjell har turnerat i många år tillsammans i Åke Johansson trio, där de haft nöjet att spela med många fina musiker som Chet Baker, James Moody, Art Farmer, Bud Shank m.fl.


Foto: Michael Thorén

HVILAKVARTETTEN
bildades 1995 av fyra musiker ur Göteborgs Symfoniker;
Nicola Boruvka violin, Helena Kollback violin, Karin Claesson viola och Paula Gustafsson violoncell.
På denna inspelning medverkar
Helena Kollback Heuman violin, Åsa Rudner violin, Karin Claeson viola och Paula Gustafsson cello se även http://www.crm-musik.se/html/management/hvila/hvila.html

Dessutom medverkar ett antal unga begåvade musiker på CROSSOVER;
Nina Söderberg violin, som studerar på musikhögskolan i Göteborg och som tidigare studerat 1 år i USA, Stina Jansson violin, som studerar på Musikhögskolan i Malmö, Elin Sydhagen viola, går på Musikhögskolan i Göteborg och Amelie Helmstad violoncell, som studerar i Birmingham, England.

Yvonne Kamme basklarinett, jobbar sedan flera år med Göteborg Wind Orchestra (f.d. Göteborgsmusiken).


Foto: Rolf Ohlson



Pressbilder
Recensioner